top of page

De maagd van Gent

Bijgewerkt op: 8 sep. 2020

Gents stadssymbool, overal aanwezig en toch onbekend.




Spreek op straat enkele Gentenaars aan en vraag ze naar wat nu hét stadsymbool is van Gent. De kans is groot dat je Cuberdons, Tierentyen, gestreken mastellen of de gantoise als antwoord krijgt. Maar hét stad symbool is 'de maagd van Gent'. Ze is nochtans vrij prominent aanwezig in het straatbeeld. Verspreid over de stad kan je er zo'n 30 terug vinden.


Wie is nu die nobele onbekende maagd ? Is het een Gentse (patroon) heilige ?


De maagd van Gent, is eigenlijk Gent zelf. Zoals een maagd staat voor zuiver, onschuldig, zo moest dit beeld in de middeleeuwen ook Gent als zuiver, puur afschilderen. Niets is echter minder waar. Als machtigste middeleeuwse stad liet Gent zich meermaals gelden, met woorden én daden. De witte kaproenen (de Genstse stadswacht) hebben menig keer uitgerukt om concurrerende steden te dwarsbomen zodat de macht van Gent overeind bleef.


Maar hoe kwam nu net Gent aan dit symbool ?


Eind 14e eeuw schreef de Gentse dichter, Bouden Van Der Loore, het werk 'Maghet van Ghend'. Het gedicht beschrijft 240 verzen lang hoe geweldig Gent is in en toch maar strijd moet leveren met die vervelende graven van Vlaanderen. In dit gedicht beschrijft de dichter hoe hij in een droom aan de samenvloeiing van 2 rivieren in een prachtig prieel een vlaamse schone zag, gehuld in een mantel met bond afgeboord en versierd met gouden brokaat letter, G H E N D. Aan haar voeten ligt een zilveren leeuw met gulden kroon en halsband. De schoonheid zong voor hem 'suver leven ende vri'. Met de samenvloeiing van 2 rivieren, de letters op haar mantel en de leeuw, het stadswapen van Gent, lijdt het geen twijfel dat het de stad Gent zelf is die de dichter toezingt. Dat ze nu net 'zuiver en vrij' zingt is ook geen toeval want de maagd staat op het punt om belaagd te worden door een bende barbaren die haar zuiverheid en vrijheid bedreigen. Die barbaren zijn niemand minder dan de troepen van Lodewijk van Maele die de koppige stad nog maar eens tot de orde roepen.

Het gedicht was erg populair in de middeleeuwen en zo verwordt het beeld van een maagd in een prieel met leeuw tot het stadssymbool van Gent.


Zijn alle vrouwenbeelden nu maagden van Gent ?


Neen. Een maagd van Gent herken je aan een vrouwenfiguur met lang haar gezeten in een houten omwalling of op een grasperk met aan de ene kant geflankeerd door een leeuw en aan de andere kant een vlag of schild van de stad Gent.


Je vindt haar op diverse plaatsen. Als gevel versiering zoals aan de korenmarkt in het oude postgebouw of aan de artiesteningang van het NT Gent.



In het stam kan je een vaandel met de maagd van Gent, die ongetwijfeld heel wat Gentse veldslagen overleefde, bewonderen. Het vaandel is van de hand van Agnes vanden Bossche, een van de weinige gekende vrouwelijke middeleeuwse schilders.


Zo nog 27 maagden van Gent te ondekken. Ontdek je een afbeelding van ons stadsymbool, post er dan een foto van in de reacties.


Wist je trouwens dat er in zeeuws-vlaanderen een gehucht bestaat met de naam 'maagd van gent' ?


Interesse in meer verhalen en anekdotes over Gent ?

Ga mee op stap met een GhentCityGuide gids.



550 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page