top of page

Het wapenschild van een 'moordenaar'

Bijgewerkt op: 8 sep. 2020


Gertje heeft heet K3. In Gent hebben we K5, Karel 5, Keizer van het heilig roomse rijk waar de zon nooit onder gaat.


Gent heeft sinds zijn geboort op 24 feb 1500 een haat-liefde verhouding met Keizer Karel. Fier want in onze stad is hij geboren, haat hij heeft de stad op de knieën gedwongen en daarbij heel wat gentenaars terecht gesteld. Als je de stroppenstoet bijwoont en je hoort gejoel en geschreeuw 'muurdenijre' (moordenaar) dan is het moment aangebroken dat Keizer karel zijn opwachting maakt.


Het wapenschild van de keizer, tevens graaf van Vlaanderen, kan je op vele plaatsen in Gent (en ver daar buiten) terugvinden.Het wapenschild bestaat uit een 2 koppige adelaar, het symbool van de Habsburgers, daarboven de kroon van het heilig rooms rijk, een schild met daarin de wapenschilden van alle gebieden waarover hij heerst. Rond/onder het schild zie je de ketting van de orde van het guldenvlies en het geheel wordt geflankeerd door 2 zuilen met er rond een doek gedrapeerd met de woorden 'plus ultra'. De zuilen verwijzen naar 'de zuilen van hercules', i.e. de straat van Gibraltar. Waarmee gesteld wordt dat zijn rijk reikt tot aan Gibraltar en veel verder.


Je vindt zijn wapenschild o.a. op de gevel van het huis van de metsers gilde. Spot je zelf in Gent of erbuiten zijn schild, post dan een foto met de plaats hieronder in de reacties.


Wil je meer weten over Keizer karel en zijn relatie met Gent, ga dan eens mee op onze rondleiding '1540 : Keizer karel vs Gent'.


Interesse in meer verhalen en anekdotes over Gent ?

Ga mee op stap met een GhentCityGuide gids.
219 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page